30 day challenges, een goed idee?

anneer de zomer er aan komt, schieten de 30 day squat en sit up challenges weer als paddenstoelen uit de grond. De intentie om meer mensen aan het trainen te krijgen is wellicht goed, maar de uitvoering kun je schandalig noemen. Trainingsprincipes, periodisering, methodieken, variatie, trainingshistorie, individualisatie? Dat maakt met de challenges ineens niet meer uit, zolang het maar genoeg likes en volgers oplevert. Ik kijk er niet eens meer raar van op, als iemand zegt dat hij of zij een challenge aan het volgen is. In deze blog zal ik je uitleggen waarom ik een aversie heb tegen dit soort challenges.

Het is een vak apart

Jij hebt de regie over je eigen lichaam. Wanneer je gaat sleutelen aan het lichaam van een mens door training- en voedingsadvies te geven betekent dit dat je ook een grote verantwoordelijkheid hebt. Die eindverantwoordelijkheid kun je alleen dragen wanneer je vakinhoudelijke kennis hebt over desbetreffend onderwerp. Wanneer je advies opvolgt van fitgirls en boys op Instagram die toevallig ook nog heel veel volgers hebben en er goed uitzien, betekent dat niet gelijk dat zij heel veel kennis hebben over het onderwerp. Zij presenteren vaak de methode die voor hun heeft gewerkt en laat dat nou net niet voor jou werken, ieder persoon is uniek weet je nog!?

Waarom zijn de 30 day challenges de grootste onzin?

Joe, stop heel even met het doen van squats en luister. De 30 day challenges slaan helemaal nergens op. Je doet maar wat! Bekende principes waar ik eerder ook een blog over heb geschreven https://trainwiththomaske.com/dit-had-je-willen-weten-voordat-je-begon-met-een-trainingsschema/ worden teniet gedaan of niet opgevolgd. Het gaat om de intensiteit, frequentie, rust, variatie, oefeningen, tempo en opbouw. Er vindt geen progressieve overload plaats en er wordt niet uitgegaan van de belangrijkste factor genaamd rust. De kans op blessures is bovendien vele malen groter door overbelasting. Sterker nog het risico op blessures is groter dan de kans op resultaat.

Ook wel leuk om te vertellen, de 30 day squat challenges gaat echt niet voor een ronde bilpartij zorgen. De squat is een uitstekende oefeningen die in elk volwaardig trainingsprogramma thuis hoort, maar is niet zozeer DÉ oefening voor je billen. Sorry not sorry, je kunt voor ronde billen beter oefeningen doen zoals de hip thruster en glute bridge.

Voor mensen die een strakke buik willen en zichtbare buikspieren is dit ook een tegenvallertje. Je kunt nog zoveel sit ups doen, je buikspieren worden zeker niet zichtbaar als je blijft eten als voorheen. Hoe dan wel? Simpel je moet je vetpercentage zien te verlagen, oftewel minder eten dan dat je verbruikt.

150 sit ups en 250 squats op dag 30? Even normaal doen, zelfs voor een ervaren sporter is dat super veel en vaak te zwaar!

Wat is dan wel de sleutel tot succes?

Consistentie! Nieuwe kleding kun je kopen, een fit lichaam niet! Daar moet je dingen voor doen en laten. Wat dacht je ? In 30 dagen een fit lichaam te bereiken? Absoluut niet. Quick fixes bestaan niet, dit noemen wij marketing, ook wel misleiding.

30 day challenges kunnen je wel op een andere manier helpen. Je moet de 30 day challenges met een hele andere insteek benaderen. Ook moet je het doel voor jezelf haalbaar maken, oftewel naar jou behoefte samenstellen. De belangrijkste gedachte: je moet het niet voor 30 dagen willen, maar zie het als een subdoel, strevend naar het grote lange termijn doel.

Ik vind het jammer dat de waarde van professionals wordt onderschat terwijl ze jarenlang dag in dag uit bezig zijn om hun vakinhoudelijke kennis op te doen en deze constant bij te schaven.  Zo heb ik verschillende cursussen gevolgd, heb ik na 4 jaar mijn HBO opleiding Sportkunde afgerond en ben ik bezig met 2 thuisstudies. Waarom? Om mijn kennis up to date te houden en de verantwoordelijkheid voor mijn klanten te nemen.

Ik neem mijn werk erg serieus en ik hoop dat jij je gezondheid ook serieus neemt. Check je bronnen altijd, voordat je rigoureuze beslissingen maakt. Ben jij klaar voor de stap om je gezondheid naar een next level te brengen? Vraag vandaag nog een intake gesprek aan.

Vraag vrijblijvend een
intakegesprek aan