5 tips om meer te bewegen

Het zitten is het nieuwe roken zeggen de geleerden tegenwoordig. Dat is ook niet zo’n gekke uitspraak, aangezien onze samenleving sterk veranderd is. Tegenwoordig zitten we meer dan de helft van de dag & dat begint toch wel zorgelijk te worden voor onze gezondheid. In deze blog lees je waarom bewegen goed voor je is en tips om meer te gaan bewegen.

Het belang van bewegen

Nederlanders bewegen te weinig, maar bewegen is van levensbelang. Onvoldoende beweging is een risicofactor voor onder andere hart- en vaatziekten, bepaalde vormen van kanker, diabetes, osteoporose, depressie & dementie. Er overlijden jaarlijks zo’n 8.000 Nederlanders vroegtijdig als gevolg van bewegingsarmoede.

Hoeveel moet je bewegen?

De gezondheidsraad geeft beweegrichtlijnen aan, deze richtlijnen zijn bedoeld voor de bevordering van onze gezondheid. De nadruk ligt op de preventie van chronische ziekten. In Nederland bestaan er 3 beweeg normen, de Norm gezond bewegen, de Fitnorm en de Combinorm. Nu zoom ik in op de Norm gezond bewegen.

Voor volwassenen en ouderen luidt de norm:

  • Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, zoals wandelen en fietsen, verspreid over diverse dagen.
  • Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen.

Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Voorkom veel stil zitten.

Je raadt het al.. met een kantoorbaan kom je niet altijd aan genoeg beweging en daarmee bedoel ik je op je werkdag zelf. Bevorderlijk werkt als je gedurende de dag genoeg beweging krijgt en niet alleen na je werk dag.

Tips om meer te bewegen.

Let op: beweging is wat anders dan sport. Met bewegen bedoelen we wandelen, fietsen en met (al) je spieren in beweging te komen. Sporten is gezond, maar ook iemand die sport voldoet lang niet altijd aan de beweegnorm.

1Breng je beweging in kaart.

Weet jij hoeveel je beweegt? Hoeveel stappen zet jij op een dag? Nee? Dan is het tijd om dat eens in kaart te brengen. Gebruik een stappenteller of een app die de gegevens bijhoudt. Of als je veel meer informatie wil verzamelen over je activiteiten kun je smartwatch aan schaffen. Zo’n 7000-8000 stappen is voldoende om aan de Beweegnorm te voldoen. Meer stappen levert meer gezondheidswinst op.

2. Ga lopend of fietsend naar je werk

Heroverweeg om altijd maar met je trouwe vierwieler naar de supermarkt te gaan en pak eens wat vaker de fiets of ga wandelend naar afspraken.

3. Ga productief te werk

Als je wandelt kun je ook productief te werk gaan. Bijvoorbeeld een belletje plegen die al lange tijd op je to-do lijst stond of luister een podcast of leuke muziek om te ontspannen of laat je hond uit.

4. Meer kilometers in baas zijn tijd

Een kopje koffie of thee? Loop ook even extra om je collega’s te voorzien van een bakje. Ga op een andere verdieping naar de toilet, neem de trap ipv de lift en neem een tijdens de lunchpauze de tijd om een frisse neus te halen. Betrek je collega’s hier ook bij, heb je meteen een stok achter de deur en kun je gezellig bijkletsen / netwerken.

5. Parkeer verder of stap een bushalte eerder uit

Een makkelijke manier om meer beweging te pakken, eerder uit de bus stappen of de auto verder weg te parkeren. Een kleine moeite met een gezonder gevolg.

Al met al

Bewegen is voor iedereen gezond, meer bewegen is beter. Vergeet niet dat je actief sport dat gelijk staat aan het behalen van de beweegnorm. Ik sport 4x per week, dan doe ik aan krachttraining. Sta dagelijks les te geven, maar haal daarmee niet altijd dagelijks mijn stappendoel. Daarom wandel ik regelmatig nog een blok per dag.

Vooral genieten van het bewegen, maak het leuk! Betrek je vrienden erbij, luister leuke muziek, een leuke nieuwe route, de zonsondergang. Of maak er een sport van om meer te bewegen. Doe bijvoorbeeld elke dag een dansje.

Het is allemaal niet zo moeilijk, je moet je er alleen toe zetten & je gewoontes doorbreken.

Vraag vrijblijvend een
intakegesprek aan