Afvallen versus vetmassa verlagen

Veel mensen spreken over afvallen als zij gewicht willen verliezen, wat zij echter vaak bedoelen is dat zij hun vetmassa willen verlagen. Niemand wil uiteindelijk spieren verliezen…. Daarbij wordt het cijfertje op de weegschaal als belangrijke maatstaaf gezien, terwijl deze juist per dag, per uur en zelfs in een aantal minuten kan veranderen.

Waaruit bestaat je lichaam?

Je hebt vetmassa:
Een groot deel van het menselijk lichaam bestaat uit vetweefsel. Vetweefsel voert dan ook een aantal belangrijke taken uit. Ten eerste dient het als energiereservoir om wanneer nodig energie vrij te maken. De tweede functie is de steunfunctie, het weefsel draagt bij aan de vormgeving van het lichaam maar ook als stootkussen op de handen en voeten. Ook is vetweefselbelangrijk voor de isolatie van het lichaam, vet geleid slecht dus geeft minder warmte af aan de omgeving. Een laatste belangrijke taak van vetweefsel is zijn bijdrage aan de hormoonproductie. Een aantal hormonen zijn betrokken bij de vetregulatie en worden geproduceerd door het vetweefsel zelf.

En je hebt visceraal vet:
Visceraal vet is vetweefsel dat opgeslagen ligt in de buikholte, onder andere rond de organen. Dit is zonder meting niet altijd waarneembaar maar wel erg ongewenst voor de gezondheid. Gebleken is dat mensen met een gezond gewicht toch een schadelijke hoeveelheid vet rond hun organen kunnen hebben. De buikomtrek is een eerste belangrijke indicatie voor de viscerale vetwaarde. Voor mannen geldt een verhoogd risico bij een omtrek groter dan 102cm en bij vrouwen meer dan 88cm. Maar het BMI blijkt een nog betere voorspeller van een te hoge viscerale.

En je hebt vetvrijemassa:
Dit is het gewicht van alle weefsels, spieren, botten en vocht zonder je vetmassa.

Wat geeft de weegschaal aan?

Je totale gewicht, wat de weegschaal aan geeft, zijn dus deze drie componenten bij elkaar. Wanneer we spreken over gewicht verliezen, spreken we over het dalen van het cijfertje op de weegschaal. Dit kan net zo goed het vochtgehalte of je spiermassa zijn… Als je voor een dag niks eet, geeft de weegschaal een minder hoog gewicht aan dan de dag ervoor, maar dan ben je nog geen vetmassa verloren…

Dit is namelijk een proces, net zoals het een proces is om in vetmassa aan te komen. Je kan niet gelijk in vet aankomen als je voor één dag 1000 kcal meer eet dan noodzakelijk is, terwijl de weegschaal wel hoger uitvalt.

Wat is dan wel een maatstaaf om je progressie te meten? Begrijp mij niet verkeerd, de weegschaal is een goed middel om je progressie bij te houden, maar je dient wel het verschil te begrijpen tussen afvallen en vetmassa verlagen. Daarnaast kun je je lichaamsomtrek meten, foto’s maken en vergelijken met eerdere foto’s, naar je lichaam luisteren hoe je je voelt en vetmassa berekenen.

Met andere woorden laat het cijfertje op de weegschaal alsjeblieft niet jouw dag bepalen! Het is een proces, een proces die lang kan duren, maar beter goed en langzaam, dan jezelf uithongeren en snel afvallen. Bovendien dien je gewoontes te veranderen wil je op je streef gewicht blijven & gewoontes verander je niet op korte termijn.

Vraag vrijblijvend een
intakegesprek aan