Afvallen zonder spierverlies

Afvallen klinkt aantrekkelijk in de volksmond, het cijfertje op de weegschaal zien dalen is wat we allemaal willen. Maar is dat zo zwart op wit? In deze blog leer ik je waarom je wel rekening wil blijven houden met het aantal calorieën die je inneemt. Zodat je niet een slap vaatdoekje wordt & geen tot minimale spierverlies hebt tijdens het afvallen

Wat gebeurd er als je afvalt?

Omdat je minder energie inneemt dan verbruikt, moet je reserves uit je vetweefsel gaan aanspreken. Dat vetweefsel staat inhoud af aan de bloedbaan die het vet herverdeelt naar de plekken waar het nodig is. In je spieren wordt het vervolgens afgebroken tot kleine energiepakketjes. Je deelt je moleculen dus op in kleinere stukjes die universele brandstof vormen voor het lichaam. Dat maakt dat je lichaam kan leven. Vervolgens adem je na dit proces restmoleculen uit, in de vorm van kooldioxide. En je plast of transpireert overtollig water weg.

‘’Als je 10 kilo vet verliest, adem je dat als 28 kilo kooldioxide uit en je plast 11 kilo aan water weg.’’

Zie het als een kaars die brandt. In je lichaam verbrand je energie en daarbij vallen moleculen uit elkaar, net als het kaarsvet dat in de vlam verbrandt.

Spiermassa??

Indien je niet sport, te snel afvalt of te weinig eiwitten inneemt ga je ook spiermassa verliezen. Je gewicht daalt dan wel, maar kan maar zo zijn dat je meer spiermassa verliest dan je vetmassa. Dat wil je niet toch!? Je kracht gaat achteruit, spieren kunnen conditioneel minder aan, je voelt je minder fit. Daar is wel een oplossing voor.

Afvallen zonder spierverlies

Belangrijk zijn de factoren waar je staat en waar je naar toe wilt. De volgende tips, zijn algemene tips.

Blijf of ga sporten

Als je altijd al aan het sporten was & je wil je vetpercentage verlagen, blijf dan op je niveau met gewichten. Probeer niet heel anders te gaan trainen dan je gewend was, blijf krachttraining doen, optioneel kun je een extra cardio sessie of HIIT training toevoegen. Maar maak je trainingen niet onnodig langer dan dat ze waren.

Wil je beginnen met sporten omdat je wil afvallen, begin dan met krachttraining om je spieren optimaal te behouden of zelfs te ontwikkelen.

Schrap niet 1000 calorieën

Daal niet ineens 1000 calorieën in je budget. Verantwoord is om een halve kilo per week te verliezen, dit kun je al bewerkstelligen met een vermindering van 250-500 calorieën per dag.

Focus op je eiwitinname

Eiwitten zorgen voor de bouwstenen in je lichaam, waarvan ook je spieren. Door voldoende eiwitten in te nemen, blijven je spieren in takt of kun je ze zelfs ontwikkelen in een calorie tekort.

Vraag vrijblijvend een
intakegesprek aan