Bulken, de struggle om in gewicht aan te komen.

BULKEN, oftewel in gewicht aankomen door meer calorieën te nuttigen dan dat je verbrandt. Door het vele sporten + het gegeven dat ik ondergewicht had, vroeg ik veel te veel van mijn lichaam. Later begon ik hier lichamelijke gevolgen van te ondervinden, waaronder het uitblijven van menstruatie, het altijd koud hebben, vaak ziek en altijd moe zijn….

Irene van Sinderen, coach/trainer bij Train with Thomaske deelt haar verhaal over haar gewicht struggles in de afgelopen jaren. Velen van jullie zullen een ideaalbeeld in gedachten hebben, niet iedereen zal dat begrijpen. Het belangrijkste van alles is dat je je goed in je vel voelt, blij bent met je lichaam en je je daar energiek en sterk in voelt.

Mijn verhaal

Ik ben altijd al vrij dun geweest, opmerkingen zoals: ‘Ach jij kan nog wel een gebakje eten want je kan het wel hebben’,  zijn mij dan ook niet onbekend. Ik heb zelfs een periode gekend van ondergewicht, door meerdere omstandigheden, waaronder stress de grootste factor was. In die periode sportte ik veel, sport was voor mij een grote uitlaatklep. Door het vele sporten + het gegeven dat ik ondergewicht had, vroeg ik veel te veel van mijn lichaam. Later begon ik hier lichamelijke gevolgen van te ondervinden, waaronder het uitblijven van menstruatie, het altijd koud hebben, vaak ziek en altijd moe zijn.

Zodra ik onder ogen kwam te zien dat dit geen gezonde situatie was, wist ik dat deze situatie moest veranderen. Hoe? Dat is een belangrijke vraag, ondertussen had ik de stressfactoren verminderd & probeerde ik meer te eten, maar dit ging ook niet vanzelf… Ik kon zo een dag (onbewust) niet eten. Doordat ik altijd al niet heel veel at, had ik ook snel een verzadigd gevoel. Door zelf te proberen en van mijn fouten te leren ben ik toch 2kg aangekomen, maar dit ging mij niet snel genoeg.

Je bent toch personal trainer, zie ik je denken.. Ja, dat klopt. Elke dag ben ik bezig met het begeleiden van klanten op het gebied van training, voeding en mindset. Om na een lange werkdag dan ook nog voor mijzelf er over na te denken, was wat te veel van het goede. Excuses natuurlijk, maar om een beetje de spreekwoordelijke stok achter de deur te hebben ben ik begonnen met Personal Body Plan.

Een nieuwe start

Gestart met het Muscle Shaping plan, ik had het doel helder: In spiermassa en vetmassa aankomen. Eind oktober begon ik met, jawel, BULKEN. De eerste reactie die mensen dan hebben is; ooo ideaal de hele dag door eten, dat lijkt me leuk.

Zo zag ik dat niet, ongeveer 3000 kcal per dag, hoe krijg ik dat voor elkaar!? In mijn beleving is het net zo lastig als afvallen voor iemand anders kan zijn. Daar waar je bij afvallen niet meer ‘mag’ eten, is het bij aankomen juist andersom en zul je meer ‘moeten’ eten. De eerste paar weken (lees bijna 2 maanden) moest ik echt proppen voor mijn gevoel. Ik ging van eten wanneer het mij uitkwam of wanneer ik trek had, naar structurele eetmomenten, met een uitgebalanceerd aantal macronutriënten.

Bij Personal Body Plan meet je elke 4 weken je gewicht, maar doe je ook een omtrekmeting op vier verschillende punten en maak je van 3 aanzichten een foto van jezelf.  In gewicht ging het mij in het begin niet snel genoeg, maar ik zag iedere meting wel verschillen in het aantal centimeters. Dit gaf mij een goed gevoel, een soort beloning van het volproppen van mijn lichaam.

Tot het moment kwam waarbij ik merkte dat ik voor mijn gevoel ‘vettig’ werd. Ik paste spijkerbroeken niet meer en mouwen van T-shirts zaten ineens strak om mijn armen. Aan de andere kant voelde ik me juist krachtig. Lekker met zware gewichten trainen, goede herstelperiodes, nooit meer ziek, snotterig of wat dan ook. Ik voelde me echt goed!

Uiterlijk tegenover positieve aspecten

Toch woog mijn beeld van mijn uiterlijk zwaarder dan de opsommende positieve punten. Naast de verplichte eetmomenten werd dit ook een mentale uitdaging. Uitdagingen horen bij het proces en gelukkig was het uiterlijke ‘dingetje’ maar van korte duur. Focus op alle trainingen goed doen en iedere keer iets zwaarder, op voldoende calorieën en voedingswaarden binnenkrijgen en focus op goed herstel.  Al die focus vergt dan ook een goede planning. Bij drukke dagen plan ik een dag van te voren al in wat ik op die drukke dag zou gaan eten. Dit omdat ik mijn valkuil graag wil vermijden. Die valkuil is te weinig eten en door te plannen kun je dat voorkomen. Dat lukte natuurlijk niet altijd en heb dan ook vaak genoeg s’avonds aan moeten vullen met halve liters volle chocolademelk, eierkoeken of chips of iets dergelijks. En nee, dat is verre weg van ideaal..

Ik heb er nu een weg in gevonden en begin het eigenlijk wel leuk te vinden. Hoe gek ook, maar met inmiddels 6/7 kg erbij voel ik me oprecht goed. Daar waar iedereen wil afvallen ben ik nu juist met aankomen tevreden over mijn lichaam.

Of ik voor eeuwig blijf bulken? Nee, dat is niet realistisch / dan wel ideaal voor je lichaam. Ik kom nu in een periode waarin ik het caloriebudget ga afbouwen naar onderhoud. In de ideaalste situatie neemt mijn vetmassa af en blijft mijn spiermassa behouden. Ik ben van plan om in oktober weer te beginnen met bulken, omdat ik weet wat mij te wachten staat en ik dan weer een stap kan zetten naar mijn ‘droom’ fysiek.A

Advies:

Mijn advies naar jullie toe? Praat er met je omgeving over & mocht je iemand in de omgeving hebben die bezig is met aankomen, afvallen of fitter worden. Probeer dan begrip te tonen in diens situatie. Er is namelijk niks vervelender om opmerkingen te horen die je zelfvertrouwen beschadigen. Ieders situatie is anders en verschilt in moeilijkheidsgraad. Wat jij makkelijk vindt, hoeft voor de ander nog niet te gelden.  

Vraag vrijblijvend een
intakegesprek aan