Elk dieet werkt, niet elk dieet past bij jou

Hoeveel diëten bestaan er tegenwoordig wel niet? Ik zie door de bomen het bos niet meer… Jantje is lovend over het koolhydraatarm dieet, Pietje zweert bij de detoxkuren en Heidi vindt Weigth Watchers helemaal geweldig. Welke moet ik dan kiezen als ik wil afvallen? Koolhydraatarm dieet heb ik al eens geprobeerd, dat werkte dus totaal niet, wie moet ik gaan geloven??

Herkenbaar? Elk dieet heeft zijn voor- en tegenstanders, zo ook zijn voor- en nadelen. In deze blog zal ik je uitleggen wat nou werkt en wat niet.

Hoe val je af?

In de theorie is dit heel simpel, maar dat betekend niet dat dat in de praktijk ook zo is… Ieder persoon is uniek en zo heeft ook ieder persoon een andere behoefte. Dus stap maar af van ‘het gemiddelde wat een vrouw of man zou moeten eten’ gedoe, want daar help je niemand mee. Om af te vallen dien je een negatieve energiebalans aan te houden. Voorbeeld: Ik heb 2200 calorieën nodig om OP gewicht te blijven. Ik wil 5 kilo kwijt, daarvoor moet ik een negatieve energiebalans creëren. Dit houdt in dat ik 250 calorieën minder ga eten. Vanaf nu eet ik 1950 calorieën op een dag. Structureel, met één dag minder eten ben je er nog niet  4 weken later, spring ik op de weegschaal (niet letterlijk springen hoor!!) en JA! de eerste kilo is er af. Als ik dit structureel vol houdt, ben ik over 4 maand die 5 kilo kwijt! Wel moet ik hier en daar nog wat aanpassen, ik word immers lichter, dan heb ik ook niet meer die 2200 calorieën van eerst nodig…

Wat hebben alle diëten gemeen?

Er is één belangrijke factor die elk dieet gemeen heeft of gemeen zou moeten hebben. Het zorgt voor een negatieve energiebalans. Koolhydraatarm dieet, doet dat bijvoorbeeld door het beperken van je koolhydraten. Een detoxkuur krijg je maar net 1000 calorieën binnen (wat erg ongezond is overigens!!) met een paar groente shakes.

Wat ook erg opvallend is, je valt 5-10 kilo af, stopt met het dieet, gaat terug naar wat je altijd at à gevolg, je krijgt die 5-10 kilo er ook weer bij. HOE KAN DAT DAN!? Je gaat van 2000 calorieën naar 2 weken 1000 calorieën en vervolgens weer naar 2000 calorieën. Ooit gehoord van de term JO-JO’en? Dat doe je dus, nog niet duidelijk? Vraag het alsjeblieft aan mij.

Dan is er nog een verschil, wat voor jou werkt, hoeft nog niet voor een ander te werken. Sommige mensen reageren heel slecht op koolhydraten, anderen weer heel slecht op zuivelproducten. Ten alle tijden geldt, vindt een manier (leefstijl) dat werkt voor jou.

Noem het liever verandering van je leefstijl

Jou doen en laten is je leefstijl, alles wat je hebt, doet en iedereen om je heen vormt je leefstijl. Wil je afvallen, dan zul je hier een aantal factoren in doen moeten veranderen.

Stop met je dieet-mindset en creëer een leefstijl dat bij jou past. Maak kleine stappen, maar stappen met grote impact, zoals:

  • Stoppen met calorie houdende dranken door de week
  • Stop met je avondsnack
  • Neem 1 stukje brood minder

Hoo, wacht! Met 1 stukje brood met pindakaas en hagelslag ben ik praktisch al op 250 calorieën minder. (Zie voorbeeld van hierboven)

Begin alsjeblieft niet met een streng dieet, hoogstwaarschijnlijk tast dat je humeur heel erg aan. Ga bij jezelf na hoelang het heeft geduurd voordat de kilo’s er bij jou aanzaten. Neem deze tijd ook minstens om de kilo’s er weer af te krijgen.

Ik weet het, je zag liever gister het resultaat dan vandaag… De waarheid is dat je er hard voor moet werken, tegenslagen horen erbij, overwin deze en ga weer door.

Conclusie

Elk dieet kan werken, dit is sterk persoonsafhankelijk. Volg diëten niet voor de lange termijn.  Waar ligt voor jou het probleem? Ga dit probleem oplossen. Maak er een nieuwe levensstijl van, jouw nieuwe leefstijl

Vraag vrijblijvend een
intakegesprek aan