Vitamine D speelt een belangrijk rol bij je gezondheid. Een vitamine D tekort bij volwassenen kan leiden tot botontkalking en andere gezondheidsproblemen. Het moet daarom zeker niet onderschat worden! Maar wanneer weet je nu of je genoeg vitamine D binnenkrijgt? Je leest het in deze blog.
Wat is vitamine D?
Vitamine D is één van de 24 micronutriënten die cruciaal is voor het menselijk lichaam. Je kan het via zonlicht en voeding binnenkrijgen.
Het is belangrijk voor een goede botgroei bij kinderen en behoud van sterke botten en tanden. Ook heeft deze vitamine een belangrijke rol bij celregulatie en celdeling.
Voeding
Vitamine D komt van nature voor in een beperkt aantal voedingsmiddelen, zoals vette vis, lever, vleer, eieren en melkproducten. Ook wordt het toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten.
Zonlicht
Onder invloed van zonlicht wordt het lichaam blootgesteld aan uv-b straling. Vervolgens zet de huid uv-b straling om in vitamine D. Hoeveel de huid omzet is voornamelijk afhankelijk van de leeftijd, het huidtype, duur van de blootstelling, zonkracht en de hoeveelheid pigment in de huid.
In de maanden oktober tot maart is het, ondanks dat je lichaam een voorraad vitamine D van de zomermaanden heeft, lastig om je spiegel op peil te houden via voeding. Dan is het handig om een supplement te nemen.
In Nederland zorgt de blootstelling van zonlicht voor zo’n twee derde van de vitamine D voorziening en voeding voor een derde.
Symptomen vitamine D tekort
Juist vitamine D is erg belangrijk, maar hoe weet je nou of je een tekort hebt ja of nee? De meest voorkomende symptomen zijn:
- Zwakke spieren
- Pijn in gewrichten
- Zwakke botten
- Vermoeidheid
- Bloedend tandvlees
- Angst en hyperventilatie
Naast deze symptomen kun je ook een bloedtest afnemen bij de huisarts / specialist om te kijken of je gezonde waardes hebt van deze stof.
Gevolgen vitamine D tekort
Een ernstig gebrek aan vitamine D leidt tot zwakkere en pijnlijke botten en vergroot de kans op verlies van botmassa of osteoporose. Andere gezondheidsrisico’s zijn immuunziekten, infecties, psychische stoornissen en hartklachten.
Wat kan je zelf doen?
Stel jezelf meer bloot aan zonlicht. Het wordt aangeraden om dagelijks zo’n 30 minuten zonlicht te pakken, dit doe je door je hoofd, handen en onderarmen niet te bedekken.
Eet meer voeding dat vitamine D bevat, bijvoorbeeld eieren, zalm, kaas of melk.
Gebruik vitamine D supplementen. Voornamelijk in de wintermaanden kan dit een toevoeging zijn als je niet voldoende buiten komt of weinig vitamine uit voeding haalt. Neem een supplement van 10-20 mcg.