Hoe kan ik een terugval voorkomen?

Het is heel normaal om terug te vallen in je oude gedrag. Bijvoorbeeld met diëten, een trainingsroutine of stoppen met roken. In deze blog leg ik je een aantal tips voor zodat je minder snel terugvalt / je je zo goed mogelijk voorbereidt op een terugval.

Een terugval staat vaak in lijn met te hoge eisen die we onszelf stellen en niet meer voldoende toekomen aan momenten van ontspanning. Om een terugval te voorkomen is het in eerste instantie dus verstandig om te werken aan de juiste balans tussen stress en belasting.

Stel prioriteiten

Wij mensen stellen te hoge eisen aan onszelf. Denk aan een goede werknemer zijn, een goede moeder of vader, een goede echtgenote en ook nog eens een killerbody. Alles bij elkaar kost energie & tijd, maar voldoende ontspanning is erg belangrijk om alle taken überhaupt te voldoen. Stel jezelf daarom de volgende vragen:

Wat zijn de belangrijkste taken die moeten?

1.

2.

3.

Welke 3 activiteiten kunnen ervoor zorgen dat je meer ontspant?

1.

2.

3.

Bij welke activiteiten ga je helemaal in de flow / bij welke activiteit kun jij de tijd vergeten?

1.

2.

3.

Wanneer ga je deze activiteiten doen?

Wat zijn drie aspecten in jouw leven die voor de meeste stress zorgen?

Ben je uitgerust overdag? Zo niet, wat kun je hier aan doen?

Dealen met een hoog risicosituatie

Je goed voorbereiden op een hoog risicosituatie kan een terugval voorkomen en ervoor zorgen dat jij succesvol veranderd. Als jij een punt bereikt die erg stressvol is & je deze van te voren al voorbereidt om er mee om te gaan ben jij in staat om de juiste beslissing te maken. Heb jij je niet voorbereidt op een dergelijke situatie, dan ben je vaak al te laat om de juiste beslissing te nemen.

Denk na over de volgende situaties.

Wat zijn voor jou hoog risicosituaties? (dit zijn bijvoorbeeld situaties waarbij je wilskracht niet groot genoeg is)

Wat zijn voor jou waarschuwingssignalen? (bijvoorbeeld. Slechter slapen, minder bewegen, onregelmatig eten, vaker snacks in huis halen, je opgejaagd voelen, te veel moeten van jezelf, Jezelf niet accepteren, spanning in je lijf, vaker dingen vergeten, minder focus op je werk)

Waarschuwingssignalen ontdekken

Soms weet je niet helemaal wat jouw waarschuwingssignaal is & dat is ook helemaal niet zo gek. Je kunt er wel achter komen door een aantal patronen te analyseren. Dit kun je doen door een dagboekje bij te houden.

Als het om eten gaat kun je bijvoorbeeld opschrijven wat het eetmoment is? Wat de aanleiding is? Hoe je dag er uitzag?

Wordt bewust van je leven. Door je meer bewust te zijn van wat je denkt en ervaart kun je de ongewenste snackmomenten voorkomen.

Terugval ervaren

Zoals ik deze blog al begon, is het heel normaal om een terugval te hebben. Het is normaal om fouten te maken. Vooroordeel jezelf niet, maar doe een stapje terug. Je schuldgevoel gaat wel weer voorbij.

Het is belangrijk dat je de situatie opnieuw analyseert, wat is er gebeurd en wat kun je de andere keer anders aanpakken?

Ook is het handig om je reden waarom je wilt veranderen er bij te pakken. Wat zijn de voordelen van het gewenste gedrag? Help jezelf hieraan te herinneren.

Probeer je zelfbeeld los te zien van of het je wel of niet lukt om (bijvoorbeeld) af te vallen. Dat geeft veel meer rust en focus om je te richten op wat je de volgende keer beter kunt doen.

Probeer realistisch te zijn.

Vraag vrijblijvend een
intakegesprek aan