Hoe slecht is snel afvallen met een crashdieet??

Crashdiëten zijn er in alle soorten en maten & zorgen meestal voor snelle resultaten. Maar, hoe lang kan je zoiets volhouden, is het wel gezond en bovendien, is het resultaat wel vast te houden? In deze blog lees je alles over crashdiëten, do’s en de dont’s.

Crashdiëten bestaan er voor mensen die snel willen afvallen & tegenwoordig ook bewust als ‘goed’ dieet om af te vallen. Als je weinig tijd hebt, bijvoorbeeld als je over een aantal weken een feestje in het verschiet hebt waarvoor je graag weer in die ene jurk wilt passen, zou je een crashdieet kunnen volgen. Je kunt er immers (veel) mee afvallen in een korte periode.

Wat is een crashdieet nou eigenlijk?

Een crashdieet is een dieet waarbij je dagelijks maar heel weinig energie (calorieën) binnenkrijgt zodat je veel kunt afvallen in een korte tijd. Heel weinig betekend vaak minder dan 1000 calorieën per dag. En geloof mij, dit is heeeel weinig.

Voorbeelden van een crashdieet:

Het doel van een crashdieet is altijd hetzelfde, dus het ene dieet is niet beter dan het andere crashdieet. Een aantal bekende crashdiëten zijn:

  • Het soepdieet
  • Het ziekenhuisdieet
  • Het shakedieet
  • Detox kuren

Per dieet verschilt het waarschijnlijk wel hoeveel calorieën je inneemt + je bent altijd eigen baas, dus hoeveel calorieën je uiteindelijk inneemt (extra neemt) is jouw verantwoordelijkheid.

Even voor de duidelijkheid, je neemt in alle gevallen dus niet meer dan 1000 calorieën in. Er is ook een gegeven dat je minimaal het aantal calorieën in moet nemen van je rustmetabolisme. Dit verschilt sterk per persoon, maar dat is in bijna alle gevallen boven de 1000 calorieën.

Met deze formule kun je je eigen rustmetabolisme uitrekenen:

  • Mannen: 88,362 + (13,397 x G) + (4,799 X H) – (5,677 x L)
  • Vrouwen: 447,593 + (9,247 x G) + (3,098 X H) – (4,330 X L)

G = lichaamsgewicht in kilogram
H = lichaamslengte in centimeter
L = leeftijd in jaren

Een crashdieet duurt meestal tot het doel behaald is. Maar gemiddeld wordt een crashdieet zo’n drie à vier weken achter elkaar gevolgd. Ook mede doordat je te weinig energie binnenkrijgt is de kans aanzienlijk dat je hier mee wil stoppen, aangezien het klachten kan geven in het dagelijks functioneren.

Werkt een crashdieet?

De vraag die we allemaal wel beantwoord willen hebben. Het antwoord is ja & nee. Het is maar net wat je onder werken verstaat. Als jij onder werken verstaat dat je snel kunt afvallen, dan werkt het. Je kan jezelf afvragen of dit de manier is die jij altijd wilt blijven hanteren.

Maaar, weinig dingen zijn zonder risico’s. Ook crashdiëten kan onprettige bijeffecten hebben, die met name veroorzaakt worden door de (extreem) lage hoeveelheid calorieën en essentiële nutriënten die je tijdens zo’n dieet nog binnenkrijgt.

Het Minesota Starvation experiment, als je het hebt over een langdurig en groot calorietekort, is dit dus het voorbeeld bij uitstek. Hoewel van blijvende schade gelukkig geen sprake was, ook niet aan het metabolisme, was terwijl het onderzoek gaande was de psychische en fysieke impact ervan op de deelnemers niet misselijk.

Zij ontwikkelden een meer dan obsessieve focus op alles dat met voeding te maken had. Sommige doopten zelfs het voedsel uit de twee maaltijden die ze dagelijks kregen opgediend, in water zodat ze de illusie creëerden meer eten binnen te krijgen. Zelfs hun dromen gingen over eten.

De grootte van hun hart en hun hartslag daalde, naar het toilet voor nummer twee hoefde niet vaker meer dan eens per week, ze konden zichzelf niet meer op temperatuur houden en hadden het onafgebroken koud, waren uitgeput, apathisch en kregen klachten bij het zitten door hun uitstekende botten. Ook werden haaruitval, afname van oorsmeer, oorsuizen en duizeligheid gerapporteerd.

In dit onderzoek is zowel de omvang van het calorietekort als de tijdsduur ervan lang, maar dit is wel wat er uiteindelijk kan gebeuren als je lichaam te lang structureel te weinig energie en essentiële nutriënten binnenkrijgt. Dat wil niet zeggen dat een crashdieet voor enkele weken wel ‘gezond’ is. Ook in dat geval bestaat het risico op spierverlies en het oplopen van een nutriënttekort. Daarbij moeten mogelijke negatieve mentale bijeffecten ook niet over het hoofd worden gezien.

Even op een rijtje

Een crashdieet heeft de onderstaande gevolgen:

  • Tekort aan essentiële voedingsstoffen à met gevolgen van dien
  • Mentale gevolgen
  • Verstoorde relatie met voeding
  • Verstoorde hormoonhuishouding
  • Geen duurzaam resultaat

Dit zijn globale opsommingen, heel specifiek ga ik er nu niet op in.

Kan je blijvend afvallen zonder (crash)dieet?

Dat kan zeker! Bij Train with Thomaske zijn wij totaal geen fan van überhaupt een dieet. Wij staan voor duurzame gedragsverandering, gefocust op training, voeding en mindset. Door deze koppeling te maken, pak je het complete plaatje aan & niet enkel alleen voeding.

Dan duurt een traject wel langer, maar heb je er op de lange termijn ook meer profijt van! Wil je weten hoe dit traject er voor jou uit zou komen te zien? Plan dan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in & dan nemen wij zo snel mogelijk contact met jou op.

Vraag vrijblijvend een
intakegesprek aan