Slaap is de meest onderschatte factor voor een goede gezondheid. Slaap je goed? Dan zit je veel beter in je vel en leef je langer. Oftewel: goed slapen is van levensbelang.
Jongvolwassen & volwassen hebben gemiddeld 7-9 uur slaap nodig. Hoe jonger je bent, hoe meer slaap je nodig zal hebben. Dit komt uit studies waarbij een grof gemiddeld wordt gemaakt. Niet iedereen is hetzelfde, maar de meeste mensen zullen zich hierin kunnen vinden.
Je kan zeggen dat je je superfit voelt bij 6 uren slaap, in dat geval geldt dat voor jou.
Sommigen kunnen niet het aantal uur slaap halen dat ze graag zouden willen, omdat ze met werk of kleine kinderen zitten. In dit geval zou je de slaap die je hebt zo effectief mogelijk willen hebben.
Wat gebeurd er als je slaapt?
Iedereen slaapt ongeveer een derde van zijn leven. Maar waarom eigenlijk en wat is slapen precies?
Slaap is een staat van verlaagd bewustzijn waarbij je minder reageert op prikkels uit je omgeving. Ook de volgende processen vinden plaats:
- De hersenactiviteit verandert
- Lichaamstemperatuur daalt
- Pupillen worden kleiner
- Hartslag vertraagt
- Minder lucht wordt er ingeademd
- Speekselproductie neemt af
- De hoeveelheid groeihormonen neemt toe
- De hoeveelheid stresshormonen neemt af
Je slaap kent 4 fases, deze fases wisselen elkaar telkens af. Een slaapcyclus duurt ongeveer 90-110 minuten en bestaat uit de verschillende fases, die ook elk hun eigen functies hebben.
- Lichte slaap: Zoals de naam al doet vermoeden, slaap je nog niet diep, maar word je niet meer wakker van kleine geluiden.
- Diepere slaap: Dit is de grootste gedeelte van je slaap. In deze fase ontspan je en komen herstel bevorderende mechanismen voor je hersenen en weefsels op gang.
- & fase 4 staan bekend als de SWW (slow-wave sleep) en heeft als functie opslag van geheugen.
De rapid-eye-fase wordt ook wel als de droomfase bestempeld en omvat ongeveer een kwart van je slaaptijd. Je lichaam is grotendeels stil, maar je ogen bewegen snel. Als je kort na of tijdens je REM-slaap wakker wordt, dan is het goed mogelijk dat je de droom beter herinnert.
In onderstaande afbeelding zie je de verschillende fases van je slaapcyclus. Na een volledige cyclus wordt je even kort wakker of hervat je de volgende cyclus.

Maar, wat is het nut van slaap?
- Organiseert nieuwe informatie
- Versterkt je herinneringen
- Leidt tot meer creatief denken
- Ruimt schadelijke afvalstoffen op
- Regelt je eetlust
- Houdt je lichaam mooi
- Efficiënter denkproces
Ik denk dat je onderschat wat slaap met je lichaam doet. Op korte termijn zul je ook niet de gevolgen ervaren, maar heb je op de lange termijn te weinig slaap, dan zullen er nare gevolgen volgen.
* probeer ten alle tijde van slaapmedicatie af te blijven. Slaapmedicatie legt je eigen lichaamsprocessen stil, waardoor bepaalde cellen/stoffen niet aangemaakt worden. Hooguit voor een bepaalde tijd, maar het liefst op een natuurlijke manier.
Conclusie
Slaap is belangrijk! Er zijn meerdere factoren waaraan je slaap minder is of verbeterd kan worden. Heb jij een specifieke vraag over jouw (eventuele) slaap(problemen), schroom dan niet om een berichtje te sturen. Wij helpen jouw graag verder.