Jezelf motiveren | 8 tips

Ik krijg vaak de vraag, hoe houdt jij de motivatie voor een gezonde leefstijl? In dit artikel geef ik jou 8 tips om met een motivatiedip om te gaan.

Persoonlijk denk ik altijd aan het grotere plaatje, waarvoor doe ik dit ? Wat ook helpt is dat ik niet te streng ben voor mijzelf. Als je alles gaat verbieden wat je voorheen deed, is het snel moeilijk en is het niet eens leuk om een gezonde leefstijl na te leven.

Tip 1 | Stel jezelf de vraag: Hoe belangrijk vind je je doel?
Is het erg belangrijk om NU te veranderen? Doe je het voor jezelf of voor een ander? En wat zijn de voor- en nadelen van de verandering? Weeg daarbij voor- en nadelen af voor zowel de korte als lange termijn. Schrijf dit voor jezelf op en pak het erbij als je een motivatie dip krijgt.

Tip 2 | Bereid je goed voor.
Ben je klaar om te veranderen? Of zeg je vandaag ik ga dit en dit doen en je doet het morgen gelijk? Je hebt je dan wellicht niet goed voorbereid op de obstakels waar je tegenaan bent gelopen. Overbelasting komt ook vaak voor, richt je op één actie tegelijk. De rest volgt dan makkelijker, dan wanneer je teveel hooi op je vork neemt.

Tip 3 | Zoek in oplossingen
Gaat er van alles fout ? En blijf je maar in je hoofd malen wat er mee te maken kan hebben? Dat is zeker niet effectief en blijf je alleen maar stil door staan. Denk daarom in oplossingen.

Stel jezelf de vraag: In hoeverre heb ik vertrouwen dat ik het gewenste gedrag ga volhouden? Geef een cijfer tussen de 1 en 10. Stel je vertrouwen geef je een 5. Vraag je dan af hoe het komt dat je geen 4 hebt gegeven. Hierdoor wordt je bewust van bepaalde vaardigheden die je al bezit. Ook geeft het meer zelfvertrouwen.

Daarna stel je de vraag: Wat is er voor nodig om naar een 6 te gaan?

Tip 4 | Welke gewoontes belemmeren je doel?
Wat gaat er niet zoals je wil? Welke obstakels loop je tegen aan? Wellicht verlies je de controle bij verjaardagen, waardoor je ongewenst extra veel kilocalorieën binnen krijgt. Maak deze gewoontes inzichtelijk en sta er bewust bij stil.

Tip 5 | Hoe ga ik met de belemmeringen om?
Denk na over jouw sterktes en kansen in de omgeving. Zo kan je met meer invloed werken aan je belemmeringen.
Voorbeeldoplossingen op een verjaardag:

  • Ik laat mijn omgeving weten aan welke doelen ik werk.
  • Ik ga langzamer eten en drinken, zodat ik bewuster ben van wat ik eet en drink.
  • Ik maak duidelijke afspraken met mijzelf, hiervoor ga ik concrete doelstellingen opstellen.
  • Ik ga steun zoeken bij een vriendin die net als ik wil afvallen en bij dezelfde feestjes komt.

Tip 6 | Maak korte termijn doelen die bijstaan aan het einddoel
Naar een gezonde leefstijl streven is een heel proces en over het einddoel heb je geen volledige controle. Het proces verloopt doorgaans met vallen en opstaan. Als je je motivatie laat afhangen van de uitkomst, zal dat veel frustratie opleveren.

Stel je wil 5 kg afvallen in 3 maanden. Dan kan een korte termijn doel hierbij zijn: Ik wil meer gezonde gerechten koken, door mij te verdiepen in gezonde voeding.

Tip 7 | Laat je niet beïnvloeden door het cijfertje op de weegschaal
Het cijfertje op de weegschaal kan per dag sterk verschillen. Verander niet gelijk je eetpatroon als er 1 kilo bij is. Dan kan allerlei redenen hebben, nog minder eten is niet altijd de oplossing, je kan de kans op tekorten vergroten. Ga eerst op onderzoek uit, voordat je wat veranderd.

Tip 8 | Zoek steun en evalueer
Als jouw omgeving in het oude patroon blijft, is het knap lastig om jouw eigen leefstijl te veranderen. Zoek daarom steun, kijk waar je naasten je bij kunnen helpen / ondersteunen. Daarnaast is het altijd belangrijk om te evalueren wat er goed ging en wat er niet ging zoals je wilde. En hoe je hier aan kunt werken. Op deze manier blijf je doelgericht bezig.


Thomaske Leijendekker | Train with Thomaske

Vraag vrijblijvend een
intakegesprek aan