Leef gezond met de 80/20 regel.

Iedereen houdt wel van lekker eten, dit lekkere eten is niet altijd even gezond of goed voor je lichaam. Zeker nu in de zomer, lekker weer, BBQ hier en BBQ daar met natuurlijk de alcoholische versnaperingen die ‘’erbij’’ horen. Dat afvallen laat ik nu even links liggen, want ik wil wel genieten hoor ik je al zeggen. Maar hey, wist je dat je met de 80/20 regel ook prima kunt genieten van de gezelligheid en je welverdiende vakantie?

80/20 regel

De 80/20 regel is geen dieet, maar een leefstijl en staat voor 80% verantwoord eten en drinken en 20% een beetje zondigen. Je geeft je lichaam 80% volwaardige en nutriëntrijke voeding en de overige 20% mag je jezelf verwennen. Het toepassen van het 80/20 principe zorgt voor flexibiliteit en is voor veel mensen een geschikte uitkomst.

Energiebalans is leidend

Door het 80/20 principe hoef je niet het psychologische gevecht aan te gaan tegen de verleiding, aangezien je weet dat je het kan passen binnen jouw voedingspatroon. Zoek naar een manier die werkt voor jou. Onthoud hierbij dat er geen ‘slechte’ producten bestaan. Het gaat om het totaalplaatje van jouw voeding. De energiebalans is en blijft leidend voor jouw gewicht, ongeacht welke producten deze afkomstig zijn.

Cheatmeal, een wat?

Vaak worden de slechte producten bestempeld als cheatmeal of dat je een hele slechte dag hebt een cheatday. ‘’Ja dat mag ik, want ik heb de hele week ‘gezond’ gegeten’’. Bedenk wel dat een cheatday je zo op 2000-3000 kcal brengt, als je dagelijkse behoefte maar 1500 kcal is, dan eet je omgerekend +/- 200 kcal op een dag meer, wat betekend dat jij je in een caloriesurplus begeeft en dus 0,25-0,5 kg aankomt per week. Zeg maar dag tegen je ‘gezonde’ week… Vermijd het gebruik van ‘cheatmeal’ en ‘cheatday’. Ten eerste omdat het simpelweg geen cheaten is en ten tweede omdat dit een negatieve indruk achterlaat. Met de 80/20 regel oefen je controle uit en je past het toe in jouw leefstijl. Het beste voedingspatroon is het voedingspatroon dat aansluit op je lichaam, doelen en levensstijl.

Maar waarom 20% ongezond?

Je wil een aantal ongewenste kilo’s kwijt, daarbij moet je onder je behoefte gaan eten. Als je alle ‘ongezonde’ producten vermijd, kan je snel afvallen. Ik zeg ‘kan’ omdat dit natuurlijk afhankelijk is wat je voor ‘gezonde’ producten binnen krijgt, hier kan je namelijk ook van aankomen  Als je met 20% je voedingspatroon balanceert met producten die jij niet kan missen of echt lekker vindt, houdt je de leefstijl langer vol en ga je niet jojo’en in gewicht.  Daarnaast kan het mentaal ook helpen om wat losser te zijn, verlaagt de kans op eetbuien en het is ook een onderdeel van je sociale leven.

#genieten

Niet te streng zijn of worden voor jezelf. Met de juiste balans kun je ook afvallen en heb je er veel meer plezier in. Wil je een keer advies van een expert op jouw voedingspatroon? Schroom dan niet om een berichtje te sturen.

Vraag vrijblijvend een
intakegesprek aan