Levels van duurzaamheid

Als je bezig bent met je gezondheid en fitness, ben je waarschijnlijk op zoek naar de mysterieuze “duurzame aanpak”. Je weet wel, de aanpak die je de rest van je leven met minimale inspanning kunt doen terwijl je je doelen bereikt of behoudt.

Ik zeg het je niet graag, maar er is altijd enige inspanning nodig voor duurzaamheid.

Er is niet één allesomvattende definitie van wat als duurzaam wordt beschouwd in gezondheid en fitness. Dat komt omdat wat duurzaam is voor mij, misschien niet duurzaam is voor jou. We hebben verschillende doelen, gewoonten en problemen, dus we kunnen geen standaardaanpak gebruiken als het gaat om het creëren van een duurzame levensstijl. Het werkt gewoon niet op die manier.

Bij Train with Thomaske leren we altijd de doelen van onze cliënten kennen, hun huidige gewoonten en waar ze moeite mee hebben. Zonder die informatie kunnen we ze niet helpen de noodzakelijke basis te leggen voor een duurzame levensstijl.

Wat is duurzaam?

Werk je naar een doel dat “duurzaam” is… zoals voor altijd?

Doelen zoals gezonder eten, regelmatig sporten, genoeg water drinken, stress verminderen, enz. Of misschien richt je je op een “duurzaam” doel dat niet altijd duurzaam is?

Misschien is het een tijdelijk dieet of opbouwfase, een omgekeerd dieet, een andere manier van trainen, enz.

Of misschien heb je een “duurzaam” doel dat slechts voor een kortere tijd haalbaar is?

Dit doel kan een agressiever of korter dieet zijn, voorbereiding op een wedstrijd, enz.

Of misschien is datgene waar je aan werkt “duurzaam” voor ZEER weinig tijd?

Het kan zijn dat je 1-2 weken geen alcohol drinkt om te zien hoe je je voelt, een week zwaarder traint voordat je een deload neemt, etc.

Naarmate je verder in deze lijst komt, zul je merken dat elk van deze niveaus van duurzaamheid minder realistisch is voor de lange termijn, en ze vereisen een toenemende hoeveelheid inspanning. Het is prima om deze agressieve korte termijn doelen te willen, maar… Je moet eerst een basis leggen. De bovenstaande niveaus van duurzaamheid zijn ook een stap vooruit.

Voordat je korte termijn duurzaamheidsdoelen gaat stellen, MOET je je richten op de eerste stap: gezond gedrag als basis.

Dingen die deel uitmaken van deze basis kunnen eruit zien als: slaap, hydratatie, groente/vezels inname, stressbestrijding, dagelijkse blootstelling aan zonlicht, en bewegen gedurende de dag.

Ik wil niet horen “Ik wil een wedstrijd doen” of “Ik wil dit intensieve programma volgen” VOORDAT je de basis hebt gelegd. Als je geen “duurzame” basis hebt, zal zelfs het een tijdje minderen met alcohol geen verschil maken omdat je niet goed voor jezelf zorgt. Het is moeilijk om het verschil te voelen tussen echt ongezond en behoorlijk ongezond versus gezond en niet gezond. Daarom moet je een basis voor jezelf creëren en van daaruit naar boven werken.

DE MEESTE MENSEN springen naar de hoogste trede en duiken in iets dat slechts een zeer korte periode vol te houden is. Dit leidt uiteindelijk tot mislukking omdat ze niet eerst een aantal basisstappen hebben gezet.

Je kunt ook korte-termijndoelen hebben

Als je eenmaal de basis hebt gelegd, kun je overgaan op de korte termijn doelen. Dat zijn dingen als het intensiveren van je trainingen of het schrappen van alcohol. Op dat moment zul je daadwerkelijk een verschil kunnen zien door deze veranderingen door te voeren.

Cliënten bij Train with Thomaske hebben vaak “duurzame korte termijn” doelen. Het zijn leuke uitdagingen! MAAR daar duiken we pas in nadat we die eerste stap hebben gezet. P.s. die eerste stap is vaak ook in kleine stapjes gehakt. We veranderen nooit alles in één keer. Dit is gewoon onrealistisch.

Tenslotte, “moeiteloos” en “duurzaam” zijn geen synoniemen.

Je moet de moeite doen om gezond te eten, te sporten, prioriteit te geven aan slaap, zelfzorg, enz. Het zal gemakkelijker worden met de tijd, maar het zal altijd een zekere inspanning vergen. En totdat je dit accepteert en het belang van een “voor altijd fundament”, zul je blijven proberen om naar die bovenste trede te springen en op je gezicht vallen.

Ik wil niet dat je op je gezicht valt! Ik wil dat je die basis voor altijd creëert en je het leuk vindt om een gezonder leven te leiden.

Als je op zoek bent naar een coach om je te helpen deze fundering te bouwen en je te ondersteunen, stuur dan een bericht naar ons toe. Als je liever zelf aan de slag gaat, houdt dan de social media van Train with Thomaske in de gaten voor praktische tips.

Vraag vrijblijvend een
intakegesprek aan