En dan zul je denken, jodium? Dat ontsmettingsmiddel? Nee, jodium is een spoorelement dat belangrijk is voor de productie van schildklierhormonen. Deze hormonen zijn nodig voor een goede groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling. Een jodium tekort daarentegen zorgt op lange termijn voor gezondheidsproblemen.
Even terug naar het tekort, dat vind ik nogal wat… waarom is dit geen bekender probleem vraag ik mij dan af?
Even terug de geschiedenis in
Vroeger kampten veel Nederlanders met een jodiumtekort. Daarom werd jodium wel eens toegevoegd aan voedingsmiddelen. Bijvoorbeeld aan brood (bakkerszout) omdat Nederlanders veel brood aten. Een lange tijd was het verplicht om bepaalde voedingsmiddelen te verrijken met jodium, dit is inmiddels weer afgeschaft.
Jodium te kort
Een jodiumtekort ontstaat niet van de ene op de andere dag, gelukkig niet!! Slechts na een langdurige verminderde jodiuminname kan een tekort ontstaan. De schildklier heeft een grote voorraad jodium, waar het lichaam jaren mee vooruit kan.
Een jodium tekort resulteert in een tekort aan schildklierhormoon. Bij volwassenen kan een jodiumtekort leiden tot:
- Vermoeidheid
- Lusteloosheid
- Een droge huid
- Gewichtstoename
- Koudegevoeligheid
- Vertraagde reacties
- Verminderde denkvermogen
- Vocht vasthouden
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Het lichaam kan mineralen en spoorelementen niet zelf aanmaken. Je moet jodium uit voeding kunnen halen. De volwassenen hebben gemiddeld 150mcg (microgram) per dag nodig.
Waar zit jodium in?
- Volkoren brood (let op!! Kijk op de verpakking of er bakkerszout in zit, alleen dan kun je spreken van jodium in brood)
- Eieren
- Halfvolle melk
- Kaas
- Vis
- Zeewier
4 sneetjes brood met 1,2% bakkerszout bevatten bijna 100 microgram jodium. Dan heb je al een behoorlijk deel van de dagelijkse aanbeveling van 150 microgram binnen. Dat in vergelijking met bijvoorbeeld kaas, dan moet je voor dezelfde hoeveelheid microgram jodium 450 gram kaas eten. Hopelijk eet jij nooit 450 gram kaas op een dag, maar het laat wel zien dat het vrij lastig is om aan 150 microgram jodium te komen per dag.
Ik eet geen brood, want…
Brood is in eerste instantie de makkelijkste bron om voldoende jodium binnen te krijgen. Grote tegenhanger in dit verhaal is dat er steeds meer mensen geen brood eten, om wat voor reden dan ook. Brood maakt dik, ik heb een glutenintolerantie en ga zo maar door.
Dit laatste kun je uiteraard door je dokter laten bevestigen. Het eerste gegeven is door een gekkie het leven in geroepen…
Geen of minder brood eten is wel een trend de laatste jaren, wellicht verklaard dat dan ook waarom de inname van jodium met 20 tot 25 procent gedaald is.
Geen paniek! Je wil om een bepaalde reden geen brood eten, prima, maar je wil natuurlijk niet een jodiumtekort creëren. Dan kun je meer van de volgende producten eten. Ik zet ze eens in vergelijking neer:
Zes sneetjes brood staan gelijk aan:
- 100 tot 150 gram witvis (kabeljauw, koolvis, schelvis, rode mul)
- 300 gram vette zeevis (haring, makreel, zalm, tonijn)
- 400 gram platvis (schol, tong, heilbot)
- 8 gekookte eieren
- 1 kilo kaas
- 14 glazen halfvolle melk (per glas 175 ml)
- 5 kilo runderlappen
Conclusie
Was jij hiervan op de hoogte? Gelukkig heb je niet van de ene op de andere dag een tekort aan jodium, maar denk er wel over na als je brood uit je voedingspatroon wil halen, dat je wel andere producten van bovenstaande lijst gaat toevoegen.