Trainen met losse gewichten of apparaten?

In de sportschool is er veel keuze, verschillende cardio-apparaten, veel fitnessapparaten en losse gewichten. Je kunt dus kiezen om oefeningen te doen met losse gewichten, maar kunt ze ook uitvoeren op apparaten, maar wat is nu eigenlijk beter? Trainen met losse gewichten of de apparaten? In deze blog leg ik je dat uit!

Apparaten in de sportschool
De sportschool is zo efficiënt mogelijk ingedeeld. Alle cardio apparaten staan samen in een hoek, de apparaten voor verschillende spiergroepen staan bij elkaar en je hebt een hoek waar de gewichten liggen. Apparaten in de sportschool worden vaak voor veilig aangezien. Ze ondersteunen de (zit) houding en zijn meestal af te stellen voor elke lengte. Ook staat op het apparaat een plaatje met uitleg van de oefening en welke spiergroep je traint. De oefening wordt als het ware geleidt, waardoor je alleen die specifieke spier hoeft aan te spreken, de rest van je lichaam hoeft weinig te doen.

Losse gewichten
Bij losse gewichten is dat juist niet het geval. Wanneer je traint met losse gewichten, denk hierbij aan squats, bankdrukken, lunges, bicep curls etc. spreek je meerdere spieren aan, omdat je dan wel ondersteuning nodig hebt van andere spieren om o.a. de balans en coördinatie te houden. De betrokken hulpspieren moeten dan in actie komen, wat maakt dat je meerdere spieren gebruikt en dit dus effectiever is. Het vergroot niet alleen je functionele kracht, maar ook je algemene balans en houding.

Voordelen van de apparaten:

  • Het is makkelijker in gebruik
  • De techniek blijft gewaarborgd, mits je de goede instellingen weet van het apparaat (in de meeste gevallen, weten mensen niet wat ze doen, sorry not sorry)
  • Als je de instellingen goed weet, is de kans op blessures kleiner.
  • Je kan geïsoleerder spieren trainen.

Voordelen losse gewichten:

  • Je spreekt meerdere spieren aan
  • Dagelijkse activiteiten worden makkelijker, aangezien je dan ook meerdere spieren gebruikt
  • Balans en coördinatie verbeterd

Beide opties hebben zo zijn voor en nadelen ten opzichte van elkaar. Mijn mening? Ik ben fan van losse gewichten! Alles wat je in het dagelijkse leven doet, doe je samen met allerlei spieren, ten alle tijden werken de spieren samen. Je coördinatie en balans verbeterd en je let goed op je techniek. Techniek van de oefeningen is namelijk altijd leidend, wil je blessures voorkomen. Die sixpack heb ik echt niet gekregen door eindeloos buikspieroefeningen te doen, juist door de compound oefeningen zoals de squat, deadlift en bench press.

Ben je beginner en heb je een beetje budget? Begin dan met losse gewichten in combi met apparaten, met de juiste begeleiding natuurlijk! De begeleiding kan je goed op weg helpen met de juiste technieken. Zodra je de basis beschikt, kun je dat stap voor stap uitbouwen naar de ‘bijna’ perfecte techniek.

Elke situatie is weer anders en elk persoon heeft een andere aanpak nodig. Zoals ik overal op kan zeggen; ‘Hangt er van af’, kan dat ook hier. Start niet zomaar aan een fitness doel, maak een plan of vraag een ervaren persoon in de fitness om advies. Houding is uitermate belangrijk, je kan het heel goed zelf weten of opzoeken op het internet, maar als je dat vervolgens toepast en de techniek waardeloos is, zonder dat je feedback kan vragen, heb je er helemaal niks aan!

Train jij liever met apparaten of losse gewichten?

Vraag vrijblijvend een
intakegesprek aan