Lees hier de meest voorkomende redenen
‘Waarom val ik niet af?’ Dit is misschien wel de meest gestelde vraag die ik te horen krijg. Ondanks dat je je uitslooft in de sportschool en de keuken lijk je geen gram te verliezen. Je doet voor je gevoel alles goed, maar het gewicht op de weegschaal gaat maar niet omlaag.
De theorie van afvallen is heel simpel, minder eten dan je nodig hebt. Dat maakt afvallen nog lang niet zo makkelijk is. Het vergt hard werken, keuzes maken, nee kunnen zeggen etc.
Dit zijn de meest voorkomende redenen dat jij nog geen verschil ziet op de weegschaal, ondanks je harde inspanning. Hopelijk helpt het jou om het probleem te vinden en op te lossen.
1. Je weet niet wat je eet
Vaak weet je wel wat je eet en denk je dat je het beter doet dan voorheen. Als je niet noteert wat je binnenkrijgt, is het makkelijk om die twee koekjes of een lik van je mes tussendoor te vergeten. Toch tellen ook deze calorieën snel op.
Het is niet realistisch om je hele leven een keukenweegschaal bij je te hebben en alles tot op de gram af keurig te noteren, maar probeer eens een week heel nauwkeurig je voeding op te schrijven, alles wat je mond binnengaat, ook de kleine tussendoortjes. Goede kans dat je hoger uitkomt dan je verwachtte!
2. Je smokkelt te veel
Hou je je voeding al een tijdje bij in een voedingsdagboek? Grootte kans dat je dan teveel smokkelt. Want zelfs als je je eten bijhoudt, kun je een onrealistisch beeld van je calorie-inname krijgen als je jezelf te veel smokkelruimte geeft. Hou je zelf niet voor de gek & denk zeker niet dat het niet veel was, zo blijf je bezig en vergeet je al snel honderden calorieën.
3. Je hebt een cheatday
Een cheat wat? Ja een cheatday, dat houdt in dat je je ‘strenge’ voedingspatroon even los laat en alles mag eten wat je jezelf ooit verbood. Ik hou er absoluut niet van, wie houd je voor de gek!? Als jij door de week zin hebt in een blokje chocolade, dan pak je die toch? Wat denk je dat dat ene blokje chocolade het verschil maakt? Nee, natuurlijk niet, dat is die hele reep die je op je cheatday eet, samen met patat, lekkere croissants etc. Laat je zelf niet in een gevangenis leven en probeer de balans voor jezelf te houden.
4. Je gelooft de etiketten
‘Ik eet alleen maar gezond en toch val ik niet af!’ Dusss, wat versta je precies onder ‘gezond’? Zijn dat groentes, fruit, complexe koolhydraten en gezonde vetten? Of eet je alleen maar producten waarbij op de verpakking staat dat het gezond is?
De meeste producten worden zo mooi versierd met mooie kleuren en lokkende woorden dat je die absoluut wil kopen. Dat is één grote grap!! Dat heet marketing en is het meest misleidendst in de hele voedselindustrie. Nog nooit de achterkant van een verpakking bekeken? Dan zou ik daar nu maar mee beginnen.
5. Je eet gezond, maar te veel
Gezond eten hoeft nog niet per definitie te betekenen dat je afvalt. Elke dag een avocado? Super gezond, maar ja daar zitten wel veel vetten en calorieën in… Handje noten? Precies hetzelfde, super goed voor je, maar je calorieën tikken snel aan.
6. Je drinkt calorieën
Een lekker en gezond vruchtensapje? Denk je goed bezig te zijn.. Er zitten al snel honderd calorieën in een glas, op een calorietekort van zo’n 400 calorieën is dat aardig wat..
Tip van Thomaske, laat die vruchtensap maar staan. Het bevat namelijk ook nog eens erg veel suikers en er zitten praktisch geen vezels in.. Water is je beste vriend
7. Je werkt je eten als een raket naar binnen
Even snel tussendoor eten hoor, want ik heb het druk of lekker languit voor de tv je avondeten op eten. Je eet zonder je aandacht bij je eten te hebben. Wanneer je zonder aandacht iets naar binnen schuift, verzadigt je voedsel een stuk minder. Ook dat kan tot onnodig snacken leiden later op de dag..
8. Je drinkt te weinig
Nog nooit gehoord dat je 1,5 tot 2 liter vocht naar binnen moet krijgen op een dag? Het belang van voldoende vocht wordt helaas vaak vergeten. Water houdt je niet alleen gehydrateerd, het lijkt erop dat mensen minder eten als ze voor de maaltijd een glas water gedronken hebben.
Ja maar, ik vind water niet lekker… Heel simpel, geef je water een smaakje, dan wel thee of slimpie limonade.
9. Je beweegt te weinig
Voeding is een belangrijk onderdeel in het afvalproces, maar beweging moet je zeker niet vergeten. Sport is goed, maar zeker niet noodzakelijk. Je dagelijkse beweging heeft net zo veel invloed op je metabolisme als je sportgedrag.
Druk, drukker, drukst? Fijne excuses hé? Iedereen, maar dan ook iedereen kan met een hele kleine verandering extra bewegen. Neem bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift, ga lopen tijdens het telefoneren, neem een stabureau, rek en strek tussen het werken door, al tik je met je voet tijdens het zitten, dit is al effectief genoeg om je lichaam in een ‘actieve stand’ te houden!
10. Je bent gestrest
Je moet altijd van alles en hebt het altijd druk.. Wanneer neem je tijd voor jezelf? Stres kan namelijk het afvallen enorm belemmeren!! Je belandt veel sneller in eetbuien en gooit je hormoonbalans overhoop.
Waardoor ontspan jij?
11. Je slaapt te weinig of slecht
Wist je dat slaap super belangrijk is? De beste manier om de stress binnen de perken te houden, is door genoeg te slapen. Je nachtrust is essentieel voor je gezondheid. Chronische vermoeidheid is een uitstekende manier om je gewichtsverlies volledig te blokkeren.
Niet alleen zul je onverstandiger keuzes maken als je moe bent, ook dit heeft weer grote gevolgen voor je hormonen. Zo maak je na een slechte nacht minder groeihormoon aan, het stofje dat je spiergroei voor een deel regelt. Ook produceer je meer leptine – het verzadigingshormoon – en meer ghreline, dat je trek juist vergroot. Dat veroorzaakt al snel allerlei eetbuien!
12. Je krijgt meer spiermassa
Lekker aan het knallen in de sportschool, maar het cijfertje op de weegschaal veranderd nog niet? Grote kans dat je spiermassa opbouwt. Spieren wegen zwaarder dan vet. Als je afvalt, maar intussen wel meer spieren krijgt, kun je dus op gewicht blijven en toch slanker worden!
13. Je hebt een aandoening
Dit komt niet vaak voor en moet je dus ook niet gelijk van uitgaan. Toch kan het gebeuren, dat je alles goed doet, maar nog niet afvalt. Een te langzaam werkende schildklier kan hier bijvoorbeeld een rol spelen. Ook kan medicatie een rol spelen in het aankomen…
Vermoed je dat er zoiets aan de hand is, dan kun je dat het beste eens met je huisarts bespreken.
Neem je dagelijkse leven eens onder de loep, waar zou jij verandering willen zien? Wat is daarvoor nodig en hoe ga je dat dan aanpakken? Elke verandering begint met een degelijk plan.