E-nummers (additieven) worden vaak beoordeeld als chemisch, giftig en onnatuurlijk. Sommigen beweren daarom ook dat deze vermeden moeten worden voor onze ‘gezondheid’. In deze blog geef ik antwoord op de vraag: Zijn e-nummers schadelijk of niet?
Wat zijn eigenlijk e-nummers?
E-nummers zijn stoffen die worden toegevoegd om eigenschappen van voedingsmiddelen te verbeteren. Voorbeelden zijn kleurstoffen, smaakversterkers en conserveermiddelen. E-nummers kunnen worden gewonnen uit de natuur of kunstmatig worden gemaakt in een fabriek. Als in een product e-nummers zijn gebruikt, dan staat de naam van de stof of het e-nummer op het etiket.
Er staat niet zomaar een e-nummer op een product. Er gaat namelijk een heel traject aan vooraf voordat een stof een e-nummer is. Het belangrijkste is dat de stof niet schadelijk mag zijn voor de gezondheid. Het e-nummer is dus een garantie dat de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) de stoffen gecontroleerd heeft en dat ze veilig gebruikt kunnen worden. In de wet staat in welke producten een toevoeging gebruikt mag worden en hoeveel er maximaal aan producten mag worden toegevoegd.
Waarom zitten e-nummers in voedingsmiddelen?
Toevoegingen hebben altijd een functie in een product. Soms hebben ze meer dan één functie en vallen daarom onder meerdere groepen tegelijk. Je kan aan het e-nummer opmaken welke functie deze hebben. Kijk voor alle e-nummers hieronder:
E100 tot en met E199
Deze code wordt gebruikt voor kleurstoffen in levensmiddelen aan te tonen.
E200 tot en met E299
Deze code wordt gebruikt voor conserveermiddelen en de voedingszuren.
E300 tot en met E399
Deze code wordt gebruik om antioxidanten aan te tonen. Vitamine C (E300) valt in deze categorie.
E400 tot en met E499
Deze code wordt gebruikt voor emulgatoren, verdikkingsmiddelen en stabilisatoren.
E500 tot en met E599
Dit is bijvoorbeeld baking soda, het wordt gebruikt voor zuurteregelaars en antiklont middelen.
E600 tot en met E699
Dit is de code voor smaakversterkers.
E700 tot en met E999
Deze code wordt gebruikt voor zoetstoffen, schuimmiddelen en de gassen die worden gebruikt om voedingsmiddelen te verpakken.
Gezondheidseffecten
Alle e-nummers zijn goed onderzocht, goedgekeurd en kunnen daarom veilig in producten gebruikt worden. Toch zijn er genoeg mensen die producten met e-nummers de grond in praten en liever mijden. Dat komt vooral doordat er verhalen in omloop zijn die mensen waarschuwen voor e-nummers, omdat deze schadelijk zouden zijn voor de gezondheid. Deze verhalen zijn gebaseerd op verkeerde conclusies en onzorgvuldige onderzoeken.
E-nummers zoals zoetstoffen, kleurstoffen en smaakversterkers zitten vaak in producten die niet in de Schijf van Vijf staan. Voor producten buiten de Schijf van Vijf geldt het advies: niet te veel en niet te vaak. Sommige mensen willen E-nummers liever vermijden. Vanuit gezondheidsoogpunt is dit niet nodig want producten met E-nummers kun je veilig eten, maar er is ook niets op tegen.
Alleen mensen met ‘fenylketonurie’ (PKU) of met een overgevoeligheid voor sulfiet moeten sommige E-nummers mijden.
‘Het zal altijd gaan om de hoeveelheid die je van een bepaalde stof binnenkrijgt om hem te kunnen bestempelen als ‘slecht of goed’ voor je.’
Conclusie:
E-nummer is juist een certificaat van veiligheid. Het betekent dat de Europese Unie heeft bepaald dat een voedingstoevoeging veilig is voor menselijke consumptie. Sommige mensen dienen de etiketten zorgvuldig te lezen om bepaalde e-nummers te vermijden, maar de meeste mensen zullen deze additieven zonder bijwerkingen kunnen consumeren.